Vandaag hebben we nog een tandje bij gezet. Er is in Oostende zoveel te doen, en morgen zit ons verblijf er al op.

Op donderdag is er markt. Waar we ook gaan bezoeken we graag de lokale markt. Dus ook hier. Er heerste een gezellige drukte op het Wapenplein, het Mijnplein en de Groentenmarkt. Er was ook een kraam, Wouters Bioshop, waar we biogroentjes en fruit konden kopen, altijd fijn.

Voor koffieliefhebbers is de “kaffiebar” Familie Jansen een aanrader. Een eindeloze lijst aan originele koffievarianten sieren de menu. Ook het interieur is de moeite, met stip de mooiste koffiebar in Oostende die wij ontdekten. In de zaak hangen ook steeds kunstwerken/foto’s van lokale kunstenaars. 

Een nieuwe dag, een nieuwe ontbijtplek. Al slenterend door de straten, ontdekten we Halem, de nagelnieuwe zaak van een sympathiek Turks koppel. Mike ging voor een Turks ontbijt met o.a. feta, een eitje en Turks brood. Ik ging voor yoghurt, muesli en vers fruit. Dit natuurlijk vergezeld van Turkse thee. Lekker! 

Deze middag beslisten we een eenvoudige lunch op het appartement klaar te maken. Het is ook niet elke dag dat je in een huurappartement kunt genieten van een schitterend uitgeruste keuken met alle nodige materiaal. We gingen verse garnaaltjes kopen aan de Vistrap. We hadden al enkele zaken gekocht in biowinkel Mordan (ze hebben twee zaken in Oostende) en we hadden de groenten van de markt. All set!

 De verkoopster van het viskraam had het ons al voorgetoond hoe we de “crevetten” best konden pellen. Na enige oefening lukte het aardig. Best een mindful bezigheid, zo’n schaal garnalen pellen. Onze salade crevette maison smaakte des te beter. 

We keken er al naar uit, naar de fietstocht ter ontdekking van “The Crystal Ship“, muurschilderingen die in Oostende op diverse locaties werden aangebracht door diverse internationale artiesten.

Eerst gingen we een tandem ophalen bij Nico Karts -Fun on Wheels. Je leest het goed, een tandem. Even wennen, ik Véronique achteraan en Mike aan het stuur. Maar na eventjes voelde het heerlijk aan, al neem ik toch een volgende keer zelf een fiets. 

Onder een stralende zon zochten we telkens via het plannetje naar het volgende kunstwerk. Wat ook fijn was is dat we zoveel meer van de stad zagen. We reden door villawijken, langs groene, mooi aangelegde parken, langs de jachthaven, door volkse buurten en langs de Spuikom. Ik was blij verrast om te zien hoe groen Oostende ook wel is en hoe de locals het naar hun zin hebben.

Heel speciaal was om met de overzetboot naar de Oosteroever te varen. Een boeiende mix van hoogtechnologische nieuwbouw, havengebied en natuur. 

Mijn favoriete muurschilderingen? Cyrcle uit Californië brengt in de Edith Cavellstraat een ode aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel aan de hand van prachtige kleurige bloemen.

Ook Roa uit Gent, waar we vorig jaar al een werk van zagen in Malaga, impressioneert ook hier met zijn reusachtige opeenstapeling van verschillende dieren in de Hofstraat. 

 

Tevreden van onze fietstocht, vonden we dat wel een aperitief verdiend hadden. Een gin tonic en een mojito werden voor ons perfect klaargemaakt bij de Polé Polé beach bar. Toen er nog een aantal vrienden bij kwamen zitten, werd het nog gezelliger. 

We wilden al de ganse week es dineren bij Histoires d’O en deze avond lukte het uiteindelijk. Terwijl de zon z’n langzame daling in de zee startte, genoten we met een vriendin van tapas op het gezellige terras van deze levendige zaak. 

Mike ging nog voor een ijsje bij Maxzim voor een zoete afsluiter. Genieten. 

Tekst: Véronique

Foto’s: Mike

This week we blog about Oostende, a city at sea in our own country. It feels strange but also a bit exciting to (re)discover Mike’s hometown. We are invited by Agence Dermul, the biggest real estate agent in Oostende. We are staying in one of their rental apartments on the sea promenade. One of my dreams is to live in a home with a view on the sea. Well that’s exactly what we will be experiencing the next days. We will be writing in Flemish but also be posting loads of pictures (international language). We stay in apartment Fontenoy on the sea promenade.